KÖRFEZDE ZEYTİN SIRIĞI” SATIŞI AZALDI...

KÖRFEZDE  ZEYTİN SIRIĞI” SATIŞI AZALDI...

Havran ilçesinde de zeytin toplama mevsiminin başlaması ile ‘Zeytin Sırığı' satışlarında azalma oldu.

Edremit Körfezinde olduğu gibi Havran ilçesinde de zeytin toplama mevsiminin başlaması ile ‘Zeytin Sırığı’ satışlarında azalma oldu. Mehmet Sezgin, “Babam 40 yıldır bu işi yapıyor ama pazarlarda sırık satışları azaldı” dedi

Edremit Körfezinde olduğu gibi Havran ilçesinde de zeytin toplama mevsiminin başlaması ile Cuma günleri kurulan Havran Pazarında ‘Zeytin Sırığı’ satışlarında azalma olduğu belirtildi.

Havran ilçesine bağlı Kalabak Köyünden 69 yaşındaki Baki Sezgin’in Kazdağında bulunan kestane, kayın, fındık ve diğer ağaçların genç sürgünlerinden yapılan zeytin sırıkları boyları ve ağaç cinslerine göre para ettiğini bu ağaçların filizlerini yazın kesip, kuruttuğu sırıkları satan Baki Sezgin’in oğlu Mehmet Sezgin, “Babam 40 yıldır bu işi yapıyor. Zeytin silkme motorları ve tırmıkla zeytin toplama yapılmaya başlanınca, pazarlarda ‘Zeytin Sırığı’ satış işimiz iyice yavanlaştı ve azaldı” dedi.

Zeytinde ‘Sırıkla Yapılan Hasatta’ Zeytin ağacının yeni meyve veren genç filizleri kırdığı için bölge zeytinciliğinde `Var yılı ve yok yılı` olup sırıkla yapılan hasat nedeniyle milli servet heba olduğunu ifade eden ve pazarlarda ‘Zeytin Sırığı’ satıcılığının ailesinin ekmek parası olduğunu açıklayan satıcı Mehmet Sezgin, “Küçük 3-4 metrelik ‘Zeytin Sırığı’ 5-7 TL arası, 4-5 metre orta boy 10 TL ve uzun 6-7 metre uzunluğundaki Zeytin Sırıkları ise 20 TL’den satılıyor” dedi.

Babadan kalma mesleği olan sırıkçılık yanında zeytincilik ve hayvancılıkla uğraştığını açıklayan Mehmet Sezgin, “Zeytinciliğimizin milli servet olduğunu, ‘Zeytin Sırığı’nın ise kendilerinin geçim kaynağı olduğunu ama zeytini sırıkla toplamanın kaldırılmasını, silkimde Zeytin Silkme Makinesi yanı sıra elle veya tırmıkla toplamanın özendirilmesini istedi.

Edremit Körfezinde zeytin toplama ve silkim dönemi başlaması ile birlikte erkek Sırıkçı Yevmiyesi 32 TL, Toplayıcı Kadın Yevmiyesi ise 22 TL olup, yeterli şçi (Zeytin Tayfası) bulunamaz ise bu arkamlar erkeklerde 35 TL, kadınlarda ise 25 TL olduğu açıklamasını yapan Sezgin, “Bu sene Zeytinin Yok Yılı.  Zeytinde, zeytinyağın da fiyatları arttı. 10 yıldan bu yana çiftçinin ilk kez yüzü gülecek ama yeterli zeytin yok!” diye üzüntüsünü dile getirdi.

“Zeytin Silkme Makinesi ile tırmıkla toplamanın Zeytin filizlerine zarar verilmediği için artık `Zeytinde var yılı veya yok yılı` diye bir sorun kalmayacak” diyen Havranlı Sezgin, “Ülke ve çiftçi refahı için Zeytinlerin Zeytin Silkme Makinesi ve plastik tırmıkla toplanması zorlamalıdır. Bu ülke ekonomisine milyonlarca dolar kazandırılacaktır” diye konuştu. ENVER DOLGUN



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı